Veel gestelde vragen over de crowdfundingcampagne

Hoe werkt de terugbetaling?
Ieder jaar ontvang je een deel van je inleg terug met rente, gedurende 5 jaar.

Het crowdfundingplatform waar we mee samenwerken zorgt ervoor dat alles juridisch goed geregeld wordt en dat jullie netjes ieder jaar worden uitbetaald. Al honderden ondernemers hebben via dit platform hun droom waar kunnen maken en voor investeerders is het een mooie manier om ondernemers daarbij te helpen en er zelf ook iets aan over te houden!

De eerste uitbetaling vindt plaats aan het eind van het eerste jaar. Daarna ontvang je gedurende 5 jaar ieder jaar een deel van je inleg terug, totdat alles is afbetaald.

Krijg ik mijn geld wel echt terug?
Ja, je krijgt je geld terug en je krijgt er rente bovenop. We werken samen met een erkend crowdfundingplatform dat wettelijk verplicht is om grondig te onderzoeken of wij als bedrijf geschikt zijn om veilig in te investeren. We hebben een pittige screening doorlopen, maar zijn uiteindelijk met vlag en wimpel geslaagd!

We vragen onze fans om ons te steunen en daarmee zetten we de goede naam die we de afgelopen 10 jaar hebben opgebouwd op het spel. Dat vertrouwen willen we absoluut niet beschamen en dus gaan we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij je inleg terug krijgt over een periode van 5 jaar, met rente.

Onze accountant heeft alles grondig doorgerekend en we kunnen die belofte waarmaken de komende jaren. Mocht er onverwacht iets mis lopen (een nieuwe corona lockdown bijvoorbeeld), dan hebben we altijd nog het pand dat we met elkaar gaan kopen als onderpand.

Hou er wel rekening mee dat we het geld in delen terugbetalen over een periode van 5 jaar. Het advies is dus om alleen geld te beleggen dat je een poosje kunt missen.

Wat is het rentepercentage?
Lange tijd was het rentepercentage op je spaarrekening 0%. Omdat ons land momenteel in een dip zit hebben sommige banken de rente tijdelijk verhoogd naar 1% of in sommige gevallen zelfs 1,5%. De verwachting is dat die rente binnenkort weer terug zal gaan naar 0%. Als je ervoor kiest om je spaargeld te investeren in DarkPark, ontvang je 4% rente. Dat is dus geen torenhoge rente, maar wel beduidend meer dan wat je krijgt als je het geld op je spaarrekening laat staan!

Over het algemeen is het zo bij beleggen dat de beloning hoger wordt naarmate het risico hoger wordt. Dus als je een hoger rentepercentage krijgt op een investering, betekent dat vaak dat het risico dat je je geld kwijt raakt ook vrij hoog is.

Wij hebben het pand dat we met elkaar gaan kopen als onderpand, dus mocht er onverwacht iets mis gaan met de terugbetaling, dan verkopen we het pand en krijgt iedereen alsnog zijn/haar geld terug. Een relatief laag risico dus en een mooie manier om te beginnen met investeren, want op je spaarrekkening staat dat geld toch maar te verstoffen 🙂

De belangrijkste reden om mee te doen is voor veel investeerders echter niet de rente, maar de morele support. We doen dit echt met elkaar en daardoor wordt de community die we met elkaar hebben opgebouwd de afgelopen 10 jaar alleen nog maar hechter. Dat vinden we echt heel bijzonder!

Is dit een manier om snel rijk te worden?
Nee, crowdfunding is geen manier om snel rijk te worden. Misschien heb je weleens verhalen gehoord van mensen die in één klap miljonair geworden zijn door een belegging die ze gedaan hebben, maar dat zijn de uitzonderingen. Over het algemeen is beleggen/investeren een manier om je geld net iets sneller te laten groeien dan wanneer je het op je spaarrekening laat staan. Daarbij geldt, hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen torenhoge rente te beloven omdat we willen kunnen garanderen dat we iedereen netjes terug kunnen betalen.

De voornaamste reden om te investeren via crowdfunding is omdat je mee wilt helpen om onze gezamenlijke droom te verwezenlijken en omdat het fijn is als je spaargeld meer opbrengt dan op je spaarrekening.

Waarom gaan jullie niet gewoon naar een bank voor een hypotheek?
We leven in een tijd waarin er meerdere mogelijkheden zijn om een project te financieren. Jaren lang was een hypotheek nemen bij een bank de enige manier om een pand te kunnen kopen, maar wij vinden het veel leuker om dit samen met jullie te gaan doen. Jullie zijn immers de reden dat DarkPark überhaupt bestaansrecht heeft, dus als we dan toch rente moeten betalen, dan liever aan onze fans!
Steken jullie er ook eigen geld in?
Ja, we investeren zelf €300.000,- aan eigen geld in het pand. In totaal hebben we 1 miljoen euro nodig, dus als we met de crowdfunding €700.000,- bij elkaar weten te krijgen, zijn we in principe gered.

De reden dat we het maximum bedrag voor de crowdfunding op €800.000,- hebben gezet, is om onverwachte kosten op te vangen. We denken dat we een heel volledig beeld hebben van de kosten die dit project met zich mee brengt, maar de ervaring heeft ons geleerd dat er altijd iets tegen kan zitten en dan willen we niet meteen weer met de handen in het haar zitten.

Kunnen jullie deze lening wel dragen?
Ja, we kunnen deze lening dragen. De DarkPark Groep bestaat uit 4 BV’s. We kopen het gebouw vanuit DarkPark Assets BV, daarom staan de financiële gegevens van die BV in de EBI, maar dat geeft een vertekend beeld. Vorig jaar is de hele DarkPark Groep opnieuw ingericht en is er flink geschoven met inkomsten en bezittingen. Om deze reden kunnen de cijfers van DarkPark Assets enigszins verwarrend zijn. Voor een volledig beeld van al onze cijfers mag je ons mailen. We geven graag meer uitleg over onze financiële situatie.
Wat gebeurt er als het doelbedrag niet wordt gehaald?
Als het ons niet lukt om met elkaar het minimale doelbedrag bij elkaar te krijgen is de campagne mislukt en ontvangt iedereen zijn/haar geld direct terug.

Helaas betekent dat ook dat we dan het pand in Delft niet kunnen aankopen en dat DarkPark Delft verdwijnt. We gaan dus alles op alles zetten om ons streefbedrag te halen. Met jullie hulp moet dat zeker lukken!

Met welk crowdfunding platform werken jullie samen?
We werken samen met Crowd About Now, een bekend platform dat al vele ondernemers en investeerder heeft samengebracht om dromen te verwezenlijken!

https://crowdaboutnow.nl/

Zijn er ook kleine lettertjes?
Nee, die zijn er niet. We proberen zo open mogelijk te zijn over alles, want niemand is erbij gebaat als er verkeerde verwachtingen worden geschapen.

Mocht je toch nog twijfelen, dan mag je Gijs persoonlijk mailen: g.geers@darkpark.com

Voor diegenen die toch graag kleine lettertjes willen:

1) De aankoop van het halve gebouw in Delft is geen realistische optie om onze dromen waar te maken. Onze ambities zijn groter. Help jij mee zodat we het hele pand in Delft kunnen kopen?
2) De felbegeerde gouden DarkPark Coin is goudkleurig en niet gemaakt van echt goud 🙂
Zijn er ook risico's?
Ja, aan het beleggen van geld kleven altijd risico’s. We vinden het belangrijk om daar transparant over te zijn, omdat we deze campagne juist zien als een manier om de band met onze fans te versterken.

Hier vind je meer informatie over de risico’s die kleven aan het investeren via crowdfunding: https://crowdaboutnow.nl/informatie-over-risico-s

Ons advies is om nooit geld uit te lenen dat je niet (voor een bepaalde tijd) kunt missen. We vinden het fantastisch dat jullie ons willen helpen, maar dat mag nooit ten koste gaan van jezelf. Uiteraard gaan wij er ALLES aan doen om ervoor te zorgen dat je je geld terug krijgt, inclusief de beloofde rente.

Hoe wordt de voortgang van de aankoop en de ontwikkeling gecommuniceerd aan investeerders?
We gaan jullie op de hoogte houden via e-mail, maar dat gaan we wel heel zorgvuldig doen. We hebben een hekel aan spam, dus we gaan echt op zoek naar een mooie balans zodat jullie op de hoogte blijven van wat er gebeurt met jullie geld, zonder dat het vervelend wordt.
Kan ik ook op een andere manier iets bijdragen?
Ja, alle steun die we kunnen krijgen is mega belangrijk! Natuurlijk hebben we het meeste aan een financiële investering, maar we begrijpen ook dat niet iedereen de financiële ruimte heeft om ons geld te lenen. Laat je echter niet afschrikken door de hoge bedragen die sommige mensen storten. Iedere vorm van support is een gigantische steun in onze rug, dus ook als je maar een klein bedrag kunt missen, is dat super dierbaar voor ons!

We merken dat mensen soms weleens vergeten dat er levende mensen zitten aan de andere kant van de campagne. Iedere keer als er een melding binnenkomt van iemand die ons wil helpen, maakt ons hart een sprongetje. Echt waar!

Kun je echt niets missen, dan vinden we het super lief als je onze campagne wilt delen op je Social Media en erover wilt vertellen aan mensen die misschien wel de financiële middelen hebben om mee te doen. Echt alle hulp is welkom en we zijn dankbaar voor iedereen die ons support, zowel financieel als mentaal!

Ik heb een vraag die hier niet tussen staat.
Wat leuk, we vertellen je graag alles wat je wilt weten. Je mag Gijs persoonlijk mailen met je vraag: g.geers@darkpark.com